O DIVČIBARAMA

Divčibare su planinsko-turističko mesto, nadmorske visine 980 m, koje se nalaze na planini Maljen, 38 km južno od Valjeva i 107 km od Beograda. Najviši vrhovi su Kraljev sto sa 1104 m i Crni vrh sa 1098 m nadmorske visine. Maljen, zajedno sa planinama Povlen i Suvobor, čini venac valjevski planina.

Naziv Divčibare pominje se još 1476. godine kao selo u turskom popisu. Narod ime Divčibare tumači kao „devojačke bare“ i nastalo je kao uspomena na devojku-pastiricu koja se nekada utopila u nabujaloj reci Crnoj Kamenici.

Značajan podatak za istoriju Divčibara je taj da je knez Miloš Obrenović posle Drugog srpskog ustanka od svog turskog pobratima Deli-age otkupio čitavu visoravan. Upravo je on, među prvima, prepoznao blagotvorni uticaj klime Divčibara na ljudski organizam. Prvi put je boravio na Divčibarama jula 1822. godine, a od tada je često posećivao ovaj kraj, obilazio čobane i kontrolisao njihov rad. Boraveći na planini preko leta, knez se odmarao, okružen prirodnom lepotom, u “Gospodarskim kolebama”, koje su se nalazile na mestu današnjeg poštanskog odmarališta. U blizini je bio izvor hladne, planinske, vode, prozvan od naroda Knjaz Miloševa česma. U vreme austrijske vladavine u delu Srbije, od 1718. do 1739. Godine, preko Maljena je išla granica između Austrije i Turske. Sve do kraja 18. veka i naše stanovništvo je Povlen, Maljen i Suvobor nazivao zajedničkim imenom: Karadag, što u prevodu sa turskog jezika znači Crna Gora.

Divčibare imaju dugu istoriju banjskog turizma. Poznata je vazdušna banja. Imaju mnogobrojne visove sa kojih se pruža neverovatan pogled na Maljen i ostale planine valjevskog kraja. Golubac, maljenski vis na visini 1044 m je obrastao mešovitom četinarskom i listopadnom šumom.

Svi posetioci mogu uživati u dugim šetnjama po prirodi sa nebrojano različitih, vidno obeleženih staza. Ski staza Crni vrh, u okviru Divčibare Ski Resort-a, nalazi se na severnoj strani Crnog vrha. Dužina staze je 850 metara. Poseduje dvosednu žičaru kapaciteta 1.200 skijaša na sat.

Staza je srednje težine, ubraja se u grupu ski staza crvene kategorije i odgovara veštijim skijašima. Ski staza Centar proteže se na severnim obroncima Crnog vrha u dužini od oko 600 metara. Na stazi postoji ski lift vučnica (vučna sajla sa tanjirom koji se stavlja između nogu).

Divčibare kao značajna turistička destinacija danas je u mogućnosti svim posetiocima da obezbedi sve sadržaje, koji su potrebni da se lepo provedu i dožive jednu drugačiju vrstu odmora, koju će dugo pamtiti.

Dok uživate u svim čarima ovog mesta, pomislićete zaista da je vreme stalo i da na svetu ne postoji ništa osim vas i tog divnog sveta na visoravni Divčibare.